Dobrodošli na spletnem portalu Kriptogram, ki je namenjen vsem vedoželjnim, še posebej tistim, ki radi rešujete kriptografske uganke.

Sprehodite se v svet zamenjalk in z reševanjem odkrivajte lepe pregovore in besedila. Poglejte si, kako lahko skrivate sporočila v slike in jih nato spet razberete. Naučite se novih abeced, s katerimi se lahko sporazumevate tudi, kadar ne morete govoriti.

Kaj je kriptogram?

Kriptogram je načeloma vsako zašifrirano sporočilo. Če je šifra, ki je uporabljena v takem besedilu, dovolj enostavna, lahko besedilo razkrijemo sami. Pogosto se uporabljajo zamenjalne šifre, pri kateri se vsaka črka zamenja z drugo črko ali številko.
Za rešitev uganke je potrebno tako poiskati prvotno sporočilo. Čeprav so včasih zamenjalne šifre uporabljali v resne namene, jih danes večinoma najdemo v zabavnem tisku, v časopisih ali revijah.

O projektu

Spletni portal Kriptogram so študenti FRI skupaj s člani Društva kriptologov Slovenije (DKS) razvili v sklopu Študentskih inovativnih projektov za družbeno korist (2017).

Pajkova mreža povezuje štiri enako oddaljena vozlišča na vseh šest načinov (mimogrede: zato telesu, ki nastane kot konveksna ogrinjača, matematiki rečejo četverec). V različnih vozliščih se nahajata muha in slepi pajek. Muha se ne more premakniti, pajek pa se premika naključno iz enega vozlišča v drugega.

  1. Koliko je pričakovano število obratov, preden pajek doseže muho?

    Kaj pa, če četverec nadomestimo z
  2. kocko,
  3. oktaedrom,
  4. dodekaedrom, ali
  5. ikozaedrom?

Tedensko uganko najdete na spletni učilnici FRI.