Dobrodošli na kriptografski strani
Dobrodošli na spletni strani Kriptogram, ki je nastala v sklopu projekta E-vsebine v izobraževanju in je namenjena vsem vedoželjnim, še posebej tistim, ki radi rešujete kriptografske uganke. Sprehodite se v svet zamenjalnih besedil in z reševanjem odkrivajte lepe pregovore in besedila.
Glavni poudarek projekta je aplikacija Kvizko za e-učenje, ki omogoča interaktivno in izzivov polno pridobivanje novega znanja.

Kaj je kriptogram?
Kriptogram je načeloma vsako zašifrirano sporočilo. Običajno je šifra, ki jo uporabljena v takem besedilu, dovolj enostavna, da jo rešimo ročno. Pogosto se uporabljajo zamenjalne šifra, kjer je vsaka črka zamenjana z različno črko ali številko. Za rešitev uganke je potrebno tako poiskati prvotno sporočilo. Čeprav so včasih zamenjalne šifre uporabljali v resne namene, jih danes večinoma najdemo v zabavnem tisku, v časopisih ali revijah.
Aplikacija Kvizko

Aplikacija je namenjena prenosu naravoslovnih ved izza pisalne mize, preobremenjene s kupi knjig in zvezkov v vsakdanje življenje. Omogočimo miselno zabavo kjerkoli in kadarkoli. 40 let skrbno izbranih problemov (z izpeljanimi rešitvami) približa široki množici mladih in starejših. Vsebuje odprti skupini Bober in Presek, preko katerih lahko vsakdo rešuje naloge za tekmovanja ali za krajšanje prostega časa.