Dobrodošli na spletnem portalu Kriptogram, ki je namenjen vsem vedoželjnim, še posebej tistim, ki radi rešujete kriptografske uganke.

Sprehodite se v svet zamenjalk in z reševanjem odkrivajte lepe pregovore in besedila. Poglejte si, kako lahko skrivate sporočila v slike in jih nato spet razberete. Naučite se novih abeced, s katerimi se lahko sporazumevate tudi, kadar ne morete govoriti.

Kaj je kriptogram?

Kriptogram je načeloma vsako zašifrirano sporočilo. Če je šifra, ki je uporabljena v takem besedilu, dovolj enostavna, lahko besedilo razkrijemo sami. Pogosto se uporabljajo zamenjalne šifre, pri kateri se vsaka črka zamenja z drugo črko ali številko.
Za rešitev uganke je potrebno tako poiskati prvotno sporočilo. Čeprav so včasih zamenjalne šifre uporabljali v resne namene, jih danes večinoma najdemo v zabavnem tisku, v časopisih ali revijah.

O projektu

Spletni portal Kriptogram so študenti FRI skupaj s člani Društva kriptologov Slovenije (DKS) razvili v sklopu Študentskih inovativnih projektov za družbeno korist (2017).

Pravokotnik 9x10 je pokrit s 45-imi dominami, med katerimi nekatere "ležijo" (1x2), druge pa "stojijo" (2x1). Načinov, da to storimo, je kar precej. Le pri eni možnosti prav vseh 45 domin leži.

  1. Bi znali prešteti vsa pokritja, ali pa vsaj najti dobro spodnjo in dobro zgornjo mejo za to število (da bi vedeli, če lahko pri tej nalogi kaj sprogramiramo)?
  2. Domine bi rade zamenjale vloge, tj. ležeče bi rade vstale, stoječe pa bi se rade ulegle. Je to možno v kakšnem primeru, s tem, da domine v zamenjanih vlogah še vedno tvorijo pokritje pravokotnika 9x10? (V primeru vseh ležečih domin to očitno ni možno.)

Tedensko uganko najdete na spletni učilnici FRI.