Program diplomskega dela - Mitja Trampuš, Schoofov algoritem

Ogledamo si problematiko miselnega pokra, to je pokra brez fizičnih kart, ki ga najpogosteje igramo preko interneta. Posebna veja kriptografije se ukvarja z vprašanjem, kako in s kakšnim protokolom pri miselnem pokru zagotoviti poštenost igranja, četudi nekateri igralci želijo goljufati. še posebej zanimivo to vprašanje postane, če prepovemo uporabo centralnega, zaupanja vrednega strežnika, ki bi vodil igro (delil karte in podobno), ne bi pa se je udeležil kot igralec. Strežnik, ki nadzoruje celotno igro, je namreč očitna tarča za napade.

Z izvedbo sheme za igranje miselnega pokra brez takšnega strežnika se ukvarja večji del te diplomske naloge. Najprej natančneje predstavimo ozadje problema, formaliziramo varnostne zahteve za ustrezno rešitev in opišemo že znana matematična in kriptografska orodja, ki tipično služijo kot gradniki pri konstrukciji takšnih protokolov. Nato predstavimo tri rešitve, ki podane varnostne zahteve izpolnjujejo v različni meri. Najzanimivejša od teh rešitev jim zadosti v celoti in je hkrati tudi časovno razmeroma učinkovita.

V zaključku si ogledamo položaj spletnega pokra v današnji družbi ter premislimo o potencialu uporabe naprednih kriptografskih rešitev, kot je pravkar opisana, v vsakdanjih partijah spletnega pokra.

Ključne besede: miselni poker, mentalni poker, poker, kriptografija, varnost, dokaz brez razkritja znanja, internet, igralništvo, kartanje, igre s kartami